Паляниця


Spread the love

Ви сміятиметеся: в останній місяць в яндексі просто вал запитів від росіян:

що таке паляниця і як правильно промовляти це слово

Злі язики пов’язують це із тестом, який існує серед українських військових: «Скажи – паляниця!».

Ще жоден спійманий інтервент правильно не вимовив. А тут прийшла мобілізація, то ж як не спитати про важливе?

Але ми, звісно, ​​у це не віримо. Ні-ні, ніколи 🙂 Тому виключно з освітньою метою газета «Аргументи і факти» попросила Павла Сюткіна розповісти про паляницю. Що він із задоволенням і зробив:

— Гоголь у «Вечорах на хуторі поблизу Диканьки» пише, що паляниця – це «невеликий хліб, трохи плоский». Сьогодні українська паляниця – це пишний, сильно свердловистий (пористий), білосніжний коровай із хрусткою скоринкою. При цьому надрізана частина верхньої скоринки трохи піднята і зсунута як козирок набік. Випікається вона їх найкращих сортів пшеничного борошна.

Історичний аналог паляниці в Росії – пшеничний коровай. Проте сама паляниця — типовий український вид хліба. За радянських часів був навіть спеціальний ГОСТ 12793-77 на виріб «Паляниця українська». Випікалися також паляниця миколаївська та кіровоградська.

Звідки походить це слово? Серед фахівців немає остаточної ясності. Найбільш поширена версія пов’язує його з тим, що традиційно свіжоспечені паляниці в Україні нанизували на кіл, яким знімали їх з поду. «Під», як відомо, це основа, нижня поверхня печі, де горять дрова, а потім ставляться горщики з їжею або хліб, що випікається.

Звичайно, ні від яких «полян» – давньослов’янського племені – слово «паляниця» не походить. Казкова жінка-войовниця з билин про Іллю Муромця до сучасного хліба-паляниці теж не має жодного стосунку.

Тут треба легко розуміти, що це билини у російському фольклорі виникають раніше XVI століття. І до справжньої давньої історії мають опосередковане ставлення, як і будь-яка казка. Тож це просто помилкова «народна» етимологія.

Зважаючи на все, слово паляниця у значенні «хліб» використовувалося ще багато століть тому. Відомий російський літературознавець Олександр Алфьоров (1862-1919) у своїй роботі «Допетровська література та народна поезія» наводить його ще в народному фольклорі тієї доби.

Паляниця вважалася святковою стравою (хліб для повсякденного вживання випікався з більш простого, пшеничного або навіть житнього борошна). Звичайно, у неврожайні роки паляниці випікали і з домішкою ячмінного борошна, висівок. До всього, саме цей виріб досить великий, вагою 1-2 кілограми.

Паляниця – справжній символ української кухні. Фактично це частина культури народу. Для українців вона має не менше значення, аніж для нас, скажімо, бородинський хліб. Історично вона широко використовувалася й у обрядових цілях.

Паляницею благословляли нареченого та наречену на весіллях. У поминальні дні шматочки паляниці розкладали на підвіконнях у хатах. На Різдво та Новий рік молодь брала паляницю на вулицю для ворожіння. У сім’ю новонародженої дитини гості з подарунками насамперед приносили паляницю.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA image
*

Youtube “Громада Черкащини”

Text Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean dapibus erat eget rhoncus facilisis. Duis et lacus ut tellus fermentum ultricies quis sit amet mauris. Nullam molestie, mauris ac ultrices tincidunt, sapien turpis rhoncus tellus, sed sagittis dui felis molestie risus.