останній фотосет Мати Харі


Spread the love

15 жовтня 1917 року вранці за Маргарет прийшла варта.

Її попросили одягнутися і приготуватися до страти. Однак арештантка обурилася, що її ведуть на розстріл не нагодувавши. Сніданок негайно було подано.
Поки Маргарет снідала, доставили труну. Мигцем глянувши на неї, засуджена запитала, чи буде проводитися фотозйомка?

– Я просила зробити мою останню фотосесію!
Їй відповіли, що фотографи всіх центральних газет чекають на неї : від уряду Франції за розстрілом спостерігала група чиновників, до якої приєдналися газетні репортери.

Незабаром кортеж машин виїхав до місця розстрілу.
Розстріл відбувався на військовому полігоні в місті Венсен, що під Парижем . Як свідчать очевидці, Маргарет йшла без тіні хвилювання, вона була в туфлях на високих підборах, темному одязі та в в модному паризькому капелюшку.

Підійшовши до стовпа,вона повернулася до супроводжуючої черниці і обняла її. Потім зняла з себе пальто і віддала їй. Маргарет прив’язали до стовпа і хотіли надягнути на очі чорну пов’язку. Але тут вона голосно зажадала, щоб до неї підійшов старший урядовець, який спостерігав за процедурою.

– Прошу вас розв’язати мене і дозволити зустріти залп з відкритими очима, – пролунав її твердий голос.
– Розв’язати я вас не можу, це не за статутом, але зняти пов’язку в моїй владі. Якщо бажаєте, вас прив’яжуть символічно і руки будуть вільні. Може, ще якесь прохання?

– Келих вина, будь ласка …

Чиновник розпорядився відкрити елітне бордо, яке перелили в термос. Але келиха не знайшлося, тож вино подали в звичайній чашці. Взявши чашку двома руками, Маргарет не поспішаючи, маленькими ковтками, випила темно-червоне  вино. Ліворуч і праворуч одразу заблищав магній фотоспалахів…

Тим часом розстрільний взвод було вишукувано. Перед жінкою стояло дванадцять солдатів, помітно збентежених її спокоєм.
– Я готова, панове! – дзвінко крикнула пані, відкинувши голову до стовпа і дивлячись прямо в очі расстрельщіков.


12 рушниць піднялися одночасно. “Цілься!” – пролунала команда.

Сержант підняв руку вгору для останнього рубленого руху. Красивим витонченим жестом Маргарет неочікувано піднесла руку до губ і послала солдатам повітряний поцілунок.
– Вогонь !!!

Вистрілили тільки одинадцятеро з них. Останній, дванадцятий солдат,  втратив свідомість.

Член урядової комісії, яка спостерігала за розстрілом, зняв з тіла Маргарет кайданки та її капелюшок. Сержант підійшов до обм’яклого тіла Маргарет і дострелив її в потилицю.

Все вищевикладене – буквальний опис розстрілу Маргарети Зеллє – знаменитої танцівниці і всесвітньовідомої шпигунки Мати Харі.

Мата Харі, звичайно ж, шпигунка і куртизанка, а ще й потрійний агент, з вини якої Франція, як вважав французький Військовий суд,  втратила  на фронтах Першої світової кілька дивізій! Але, мужність цієї дами в хвилини кари заслуговує на захоплення!

До речі, її “Діло” до сих пір засекречено. І, напевно, ми про неї ще дуже мало знаємо.  Не всякий, навіть Великий актор, зможе перетворити свій розстріл на своє останнє шоу, останній концерт…

Вона змогла. І зробила це блискуче.

Переклад з російської – Валерій Журенков

 

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA image
*

Youtube “Громада Черкащини”

Text Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean dapibus erat eget rhoncus facilisis. Duis et lacus ut tellus fermentum ultricies quis sit amet mauris. Nullam molestie, mauris ac ultrices tincidunt, sapien turpis rhoncus tellus, sed sagittis dui felis molestie risus.