Жерар Філіп – золотий фонд світового кіно


Spread the love

 

100 років тому народився Жерар Філіп (1922-1959)

Славетного французького актора немає на світі вже понад 60 років, але він, як і раніше, є уособленням всепереможної юності та вічної весни !

 

Він був і залишається вічним романтиком світового кіно, а ще – трагічним Сідом, якого у Франції обожнюють і сьогодні. Як влучно сказав після його смерті Луї Арагон: “Він залишив по собі образ весни та молодості. Потрібно позаздрити йому з гіркотою”.

Актор народився в Каннах в заможній сім’ї. Вже в 20 років Жерар грає на театральній сцені роль Калігули в однойменній п’єсі Альбера Камю.

Марлен Дітріх, яка абсолютно випадково потрапила на цю, ще по суті аматорську виставу, скаже Жерару: “Романтизм у театрі — справа минула, а в кіно — майбутнє. З вашими даними, Жерар, на екрані можна робити чудеса».

Велика німкеня виявилася права наполовину. Його ролі в кіно дійсно підкорять весь світ, але дива, які творив Жерар на театральних підмостках у романтичних та трагічних ролях, теж стали легендою.

Комедійний фільм 1952 року “Фанфан-тюльпан”, знятий прославленим Christian-Jaque, принесе Жерару вічне безсмертя і славу, як і його нетлінний корнеліївський Сід у Національному Народному театрі Жана Вілара. Трагічна роль, яка довела, що Філіп не просто фактурний красень, створений для кіно, а й великий театральний актор!

Згодом задерикуватий, дотепний, красивий веселун Фанфан стане одним із символів світового кіно, витримавши випробування часом. Джина Лолобріджида, яка знімалася разом з ним у “Фанфан-тюльпан”, скаже: “Я знаю що таке Диво, я бачила і працювала з чарівником,  і це – Жерар Філіп”.

Жерар приїжджав до СРСР, де його також знали і обожнювали, а тодішній Ленінград Жерар взагалі називав своїм найулюбленішим містом.

Його ролі в кіно – це золотий фонд світового кінематографа: “Диявол у плоті”, “Пармська обитель”, “Ідіот”, “Великі маневри”, “Монпарнас 19”, “Небезпечні зв’язки”, “Червоне та чорне”….

Жерар чудово втілював персонажі французької та світової класики, залишаючись при цьому блискучим, органічним і сучасним актором. А ще він ніколи не боявся експериментів, за що його дуже цінували режисери, з якими він працював, а це були великі імена: Клод Отан-Лара, Крістіан-Жак, Рене Клер, Ів Аллегре.

У житті Жерар залишався відкритою, життєрадісною і теплою людиною. Де б він не був – завжди ставав душею компанії.

На зйомках у кіно, на театральних репетиціях актор прагнув бути уважним до своїх глядачів, цінуючи їхнє ставлення до нього. Адже він із тієї старої Франції, якою ми захоплюємося й досі.

Актор був дуже близький зі своєю мамою, Марією-Елізою, яку рідні звали Minou і дуже любив свого старшого та єдиного брата – Жана. У 1951 році Жерар одружується з Ганною Ніколь Наво, яка взяла після заміжжя прізвище чоловіка і згодом стає відомою письменницею Анн Філіп. У подружжя народиться двоє дітей, дочка – Анна-Марі та син – Олів’є.

Незадовго до свого відходу Жерар наказав дружині: “Якщо я помру, поховаєте мене в костюмі Сіда/Родріго”.

Його бажання було здійснено.

Кумира мільйонів не стало 25 листопада 1959 року, до свого 37-річчя актор не дожив дев’яти днів.

Жерар мав онкологічне захворювання, про яке він не дізнався. Ганна не розповіла йому про розмову з лікарями і про те, що Жерар приречений…

Його оплакувала вся Франція, яка поринула у жалобу та вселенський смуток, адже пішла з життя зірка, особистість планетарного масштабу і просто дуже добра людина – Жерар Філіп.

Через 30 років після його смерті великому акторові присудять посмертний Сезар за заслуги перед французьким кінематографом, а Марлон Брандо, відомий любитель злословити, скаже про Жерара: “Він був моїм найулюбленішим актором. Іншого такого блискучого романтика, що має благородну душу і серце, в кіно не з’являлося. Я глибоко ціную його як актора і людину. Він умів дарувати добро”.

З днем народження, дорогий Жерар. Світла Вам пам’ять. Ви були чудові.

Едгар-Кирило Дальберг, facebook

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA image
*

Youtube “Громада Черкащини”

Text Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean dapibus erat eget rhoncus facilisis. Duis et lacus ut tellus fermentum ultricies quis sit amet mauris. Nullam molestie, mauris ac ultrices tincidunt, sapien turpis rhoncus tellus, sed sagittis dui felis molestie risus.